Prologi: Luovuutta, vuorovaikutusta ja digipedagogiikkaa kansainvälisissä hankkeissa

  

Students working together on coding an app in SwiftUI
Collaboration, communication and creativity
”Miksi ei voida aina opiskella näin?” - teknologiaa hyödyntävät kansainväliset hankkeet edistävät monenlaisia taitoja

Otsikon mukaisen kysymyksen esitti meidän lukion (Ylitornion yhteiskoulun lukio*) viimeisimpään kv-hankkeeseen osallistunut italialaisnuori. Ja aivan aiheesta. Teknologian monipuolinen käyttö uuden oppimisessa, vuorovaikutuksellinen, ratkaisukeskeinen ryhmätyöskentely sekä luovuuden hyödyntäminen lisäävät opiskelijoiden motivaatiota ja osallisuutta ja edistävät osaamista ja metakognitiivisten taitojen kehittymistä. 

Meidän lukion kansainväliset hankkeet toteutetaan iPadia, eri sovelluksia ja erilaisia työskentelytapoja monipuolisesti hyödyntäen, ja niiden tavoitteena on aina paitsi digiosaamisen ja oppiainerajat ylittävän sisältöosaamisen kehittäminen, myös ns. siirrettävien kompentenssien eli työelämätaitojen edistäminen. On todella hienoa nähdä, miten upeita juttuja toisilleen entuudestaan tuntemattomat nuoret saavat yhdessä aikaiseksi, kun heille annetaan mahdollisuus hyödyntää työskentelyssään luovuutta ja teknologiaa merkityksellisellä tavalla. 

Digitaalisten ympäristöjen ansiosta virtuaaliset hankkeet ovat helppoja toteuttaa: teknologia mahdollistaa mm. samanaikaistyöskentelyn välimatkasta riippumatta. Mikään ei kuitenkaan korvaa kokemusta, jonka kasvokkain omassa koulussa tai ulkomailla toteutettava työpajaviikko antaa opiskelijoille. 

Työpajaviikoilla yhteistä työskentelyaikaa on rajoitetusti ja siksi meidän hankkeille on tyypillistä se, että niihin valmistaudutaan jollain tavalla jo ennen työpajaviikkoa. Kirjallisuushankkeissa opiskelijat ovat lukeneet/kuunnelleet hankepartnerin kanssa yhdessä valitut kirjat jo hyvissä ajoin, AI - ja koodaushankkeissa opiskelijat ovat opiskelleet tekoälyn ja ohjelmointikielen perusteita lukujärjestykseen sijoitetuilla oppitunneilla. Ennakkovalmistelut vievät jonkin verran aikaa, mutta ne parantavat ryhmien työskentelyä ja hankkeiden tulosten laatua. 

Kahden viime vuoden aikana olemme toteuttaneet kuusi yhteistä kv-hanketta toisten teknologiaa hyödyntävien oppilaitosten opiskelijoiden ja opettajien kanssa. Apple Distinguished School -koulujen (ADS) ja Apple Distinguished Educator -kouluttajien (ADE) maailmanlaajuisesta verkostosta olemme löytäneet todella hyviä hankekumppaneita, jotka jakavat vision digitaalisaation merkityksestä oppimisen ja opettamisen kehittämisessä. 

Kokosimme ADE 2019 Hanna V.:n kanssa Ylitornion yhteiskoulun lukion kansainväliset hankkeet viime vuosilta yksiin kansiin. Artikkelit on luettavissa liitteenä olevassa tiedostossa. Jaamme jokaisen hankkeen myös omana tarinanaan.

  • Creative Collaboration - digitaalista tarinankerrontaa iPadilla, lokakuu 2022 (ADS ATHS, Ras Al Khaimah, AE)
  • LiteratEUrope - podcastausta iPadilla, osa 1, helmikuu 2023  (ADS Istituti de Amicis, Milano, Italia)
  • LiteratEUrope - podcastausta iPadilla, osa 2, toukokuu 2023  (ADS Istituti de Amicis, Milano, Italia)
  • Creative Science - luovuutta ja tekoälyä iPadilla, helmikuu 2024 (ADS Licei Santagostino/Istituti de Amicis, Gogonzola, Italia)
  • AppCollab - koodausta ja sovelluksen suunnittelua iPadilla, toukokuu 2024 (KSOM Rozenberg, Mol, Belgia)
  • AppRoads - koodausta ja sovelluksen suunnittelua iPadilla, marraskuu 2024 (ADS Licei Santagostino/Istituti de Amicis, Gogonzola, Italia. Hankkeessa käytetty materiaalia, jonka laatineet ADE Christoffer D. ja Rasmus T., Tanska)

*Ylitornion yhteiskoulun lukio on Apple Distinguished School -nimityksen (2021-2024 ja 2024-2027) saanut oppilaitos ja Erasmus+ -akkreditoitu koulu. Lukiolla on vuosien kokemus sekä digitaalisessa oppimisympäristössä toimimisesta että kansainvälisestä hanketoiminnasta.


Attachments

0 replies